Toiminta

Toiminta

Lahden Rintamaveteraanit on Rintamaveteraaniliiton vanhin paikallinen veteraaniosasto, perustettu 3.5.1964. Toiminnan päätarkoituksena on auttaa sotiemme veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä hyvinvointia ja kotona selviytymistä.

Jäsenistö

Osastomme jäsenistö koostuu sotiemme rintamatunnuksen tai rintamapalvelustunnuksen omaavista varsinaisista jäsenistä, sekä kannattajajäsenistä, jotka haluavat omalla osallistumisellaan sekä maksamalla vuosittaisen jäsenmaksun, tukea osaston ja liiton tekemää veteraanityötä.

Veteraanijäsenten jäsenmaksusta vastaa osasto.

Edunvalvonta

Osastollamme on edustus useissa paikallisissa ja valtakunnallisissa toimikunnissa, joissa veteraanien asioita käsitellään.     www.rintamaveteraaniliitto.fi

Veteraaneille kuuluvat palvelut ja edut

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä  järjestää Valtiokonttorin määrärahalla  rintamaveteraaneille kuuluvat lakisääteiset palvelut.

Rintamaveteraaneilla on oikeus saada yksilölliseen palvelutarpeen kartoitukseen perustuvat kotona asumista tukevat palvelut, kuten kotihoitoa, asiointi- ja saattajapalvelua sekä siivousapua. Lisätietoja: Asiakasohjaus Siiri p. 044 482 5050. Valtionkonttorin määrärahalla kustannetaan myös rintamaveteraanien tarvitsemat avo- tai laitoskuntoutukset sekä jalkahoidot.  Lisätiedot kuntoutuksesta p. 044-7161153.

Lahden kaupunki myöntää veteraaneille muun muassa ilmaisen hammashuollon, terveyskeskus- ja erikoislääkäripoliklinikkakäynnit, pysäköintitunnuksen ja bussimatkat sekä maksuttomat uimahallin ja maauimalan käytön, asuntojen korjausneuvojan palvelut ja vapautuksen Wellamo-opiston maksuista. Silmälasien linsseistä on mahdollisuus saada  150 €:n korvaus joka toinen vuosi. Omaiset voivat hakea Lahden kaupungin myöntämää hautausavustusta.

Tarkemmat tiedot eduista veteraanikuraattori Raili Hyötyläinen      p. 044-416 4203 (ma, to ja pe klo 9-12)

Seurakuntayhtymä myöntää veteraaneille ja heidän puolisoilleen maksuttoman hautapaikan ja hautaamisen. Tiedustelut seurakunnan hautaustoimistosta p. 044-7194643, 044-7194658. Muistomerkkiin kiinnitettävän veteraanitunnuksen saa sihteeriltä.

Veteraaneilta ei myöskään peritä Terveystalon, Lääkärikeskus Mehiläisen ja Lahden Silmäaseman palvelujen toimistomaksuja.  Apteekista veteraanit saavat 10 %:n alennuksen lääkkeistä.  Salpausselän kisoihin, Pelicans-, ja Lahti Basketball- peleihin on ilmainen sisäänpääsy. Lahden kaupunginteatterin oman tuotannon näytöksiin veteraaniliput maksavat 6 €, musikaalit 11 €, myös seuralainen saa lipun alennettuun hintaan.

Virkistystoiminta

Kilpiäisissä, Vesijärven rannalla, on jäsenistön käytössä kesäkautena veteraanimaja. Sauna lämpiää torstaisin kesä-, heinä-, ja elokuussa. Heinäkuussa majalla järjestetään perinteiset kesäjuhlat. Majan isäntä p. 050-0352571.

Perinteisiä juhlia ovat myös keväällä äitienpäivän aikoihin ajoittuva, sekä joulujuhla. Jäsentapaamisia järjestetään keväisin ja syksyisin. Kesäretki, teatteri- ja tapahtumamatkoja järjestetään mahdollisuuksien ja kiinnostuksen mukaan.

Osaston järjestämien matkojen ja tapahtumiin osallistuminen on veteraaneille, veteraanien puolisoille ja leskille maksuttomia. Kannattajajäseniltä peritään omakustannushintainen osallistumismaksu.

”Kaveria ei jätetä” kummitoiminta Lahtelaisille sotiemme veteraaneille

Lahdessa  käynnistyi syksyllä 2016 veteraanikummihanke, jossa pyritään saamaan kaikille halukkaille lahtelaisille sotiemme veteraaneille oma nimetty kummi, joka on rinnalla tukena ja kaverina. Veteraanien keski-ikä on jo yli 90 vuotta.  Monet veteraanit kaipaavat keskustelukumppania ja seuraa, esimerkiksi teatteriin tai muihin tilaisuuksiin. Kummit toimivat vapaaehtoisina, mutta saavat tukea ja koulutusta projektin kautta. Projekti käynnistyi Lahden veteraaniasian neuvottelukunnan esityksestä ensin täysin vapaaehtoistyön pohjalta. Keväästä  2017 alkaen projektissa on ollut palkattu projektityöntekijä.

Uusia ystävyyssuhteita solmitaan jatkuvasti. Tule mukaan toimintaan.

Veteraanikummitoiminta on organisoitu Päijät-Hämeen Hyvinvointipalveluiden kehitys ry:n hankkeeksi. Lue lisää:

www.veteraanikummi.fi

Yhteydenotot: info@ veteraanikummi.fi  tai p. 044 739 2304.