Toiminta

Toiminta

Lahden Rintamaveteraanit on Rintamaveteraaniliiton vanhin paikallinen veteraaniosasto, perustettu 3.5.1964. Toiminnan päätarkoituksena on auttaa sotiemme veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä hyvinvointia ja kotona selviytymistä.

Jäsenistö

Osastomme jäsenistö koostuu sotiemme rintamatunnuksen tai rintamapalvelustunnuksen omaavista varsinaisista jäsenistä, sekä kannattajajäsenistä, jotka haluavat omalla osallistumisellaan sekä maksamalla vuosittaisen jäsenmaksun, tukea osaston ja liiton tekemää veteraanityötä.

Veteraanijäsenten jäsenmaksusta vastaa osasto.

Edunvalvonta

Osastollamme on edustus useissa paikallisissa ja valtakunnallisissa toimikunnissa, joissa veteraanien asioita käsitellään.     www.rintamaveteraaniliitto.fi

Veteraaneille kuuluvat palvelut ja edut

Valtiokonttorin määrärahalla Lahden kaupunki järjestää veteraaneille tuettua kotona järjestettyä kuntoutusta, avokuntoutusta, päiväkuntoutusta fysioterapialaitoksessa sekä laitoskuntoutusta ja jalkahoitoa. Veteraaneilla on oikeus saada joka toinen vuosi silmälasien linsseistä 150 €:n korvaus ja kotiin vietävät sosiaalihuoltolain mukaiset avopalvelut.

Lahden kaupunki myöntää lisäksi muun muassa ilmaisen hammashuollon, ilmaiset terveyskeskus- ja erikoislääkäripoliklinikkakäynnit, ilmaisen pysäköintitunnuksen, ilmaiset bussimatkat, maksuttomat uimahallin ja maauimalan käytön, maksuttomat asuntojen korjausneuvojan palvelut ja vapautuksen Wellamo-opiston maksuista.

Näistä kaikista eduista saa tarkempaa tietoa veteraanikuraattorilta asiointikeskus Siiristä. Raili Hyötyläinen p. 044-416 4203

Veteraaneilta ei myöskään peritä Terveystalon, Lääkärikeskus Mehiläisen ja Lahden Silmäaseman palvelujen toimistomaksuja.  Apteekista veteraanit saavat 10 %:n alennuksen lääkkeistä.  Salpausselän kisoihin, Pelicans-, ja Lahti Basketball- peleihin on ilmainen sisäänpääsy. Lahden kaupunginteatterin oman tuotannon näytöksiin veteraaniliput maksavat 6 €, musikaalit 11 €, myös seuralainen saa lipun alennettuun hintaan.

Virkistystoiminta

Kilpiäisissä Vesijärven rannalla on jäsenistön käytössä veteraanimaja. Sauna lämpiää torstaisin kesä-, heinä-, ja elokuussa. Heinäkuussa majalla järjestetään perinteiset kesäjuhlat. Perinteisiä juhlia ovat myös keväällä äitienpäivän aikoihin ajoittuva, sekä joulujuhla. Jäsentapaamisia järjestetään keväisin ja syksyisin. Kesäretki, teatteri- ja tapahtumamatkoja järjestetään mahdollisuuksien ja kiinnostuksen mukaan.

Osaston järjestämien matkojen ja tapahtumien osallistuminen on veteraaneille ilmaista. Kannattajajäseniltä peritään omakustannushintainen osallistumismaksu.

”Kaveria ei jätetä” kummitoiminta Lahtelaisille sotiemme veteraaneille

Lahdessa  käynnistyi syksyllä 2016 veteraanikummihanke, jossa pyritään saamaan kaikille halukkaille lahtelaisille sotiemme veteraaneille oma nimetty kummi, joka on rinnalla tukena ja kaverina. Veteraanien keski-ikä on jo yli 90 vuotta.  Monet veteraanit kaipaavat keskustelukumppania ja seuraa, esimerkiksi teatteriin tai muihin tilaisuuksiin. Kummit toimivat vapaaehtoisina, mutta saavat tukea ja koulutusta projektin kautta. Projekti käynnistyi Lahden veteraaniasian neuvottelukunnan esityksestä ensin täysin vapaaehtoistyön pohjalta. Keväästä  2017 alkaen projektissa on ollut palkattu projektityöntekijä.  Tällä hetkellä Anki Kylämaa.

Veteraanikummitoiminta on organisoitu Päijät-Hämeen Hyvinvointipalveluiden kehitys ry:n hankkeeksi. Lue lisää:

www.veteraanikummi.fi

 

Yhteydenotot: info@ veteraanikummi.fi  tai p. 044 739 2304.